Україна – 25 років нової країни і 10 ліпших пісень.

By vedavrat
*** Україна і українська музика ***

1991  —  Брати Гадюкіни, “МИ – ХЛОПЦІ З БАНДЕРШТАДТУ”

Український рок почав формуватися у 1980-х роках. Перші українські рокери у своїх піснях робили акцент на націоналізм. Одним із найпопулярніших гуртів того часу були львів’яни “Брати Гадюкіни”. 1991-го року побачила світ платівка “Ми – хлопці з Бандерштадту”, а однойменна композиція з цього альбому стала шалено популярною.

1993  —  Віка Врадій, “МОЄ МОРЕ”

Неординарна Віка Врадій своїм хриплуватим голосом одразу полонила слухачів. Вперше Вика Врадій заявила про себе під час виступу на “Червоній руті” 1989-го року. Сама писала тексти своїх пісень і була Сестричкою Вікою для “Братів Гадюкіних”, поки не пішла у музичні світи самостійно.

1994  —  Брати Гадюкіни, “ФАЙНЕ МІСТО ТЕРНОПІЛЬ”

1994-го року “Брати Гадюкіни” представляють один зі своїх найвідоміших хітів – “Файне місто Тернопіль”. Пісню розбирають на цитати; вона стає неофіційним гімном міста. 2013-го року у Тернополі започатковують фестиваль, який носить назву “Файне місто”.

1995  —  Плач Єремії, “ВОНА”

Рок-гурт “Плач Єремії” 1995-го року випустив одну із найпопулярніших пісень за всю історію української музики “Вона”. Трек увійшов до альбому “Най буде все як є…”. За результатами опитування @Music пісня “Вона” визнана українським хітом, який найбільше запам’ятався за останню чверть століття.

1996  —  Брати Гадюкіни, “ДІВЧИНА З КОЛОМИЇ”

1996-го року “Брати Гадюкіни” радують своїх шанувальників випуском ще однієї яскравої композиції “Дівчина з Коломиї”. Трек увійшов до четвертого альбому колективу “Щасливої дороги!”.

1997  —  ВВ, “ВЕСНА”

Суперхіт ветеранів української музики “ВВ” “Весна” був випущений 1997-го року. На фестивалі “Таврійські ігри” саме за свою “Весну” колектив отримав три “Золоті Жар-Птиці”.

1998  —  Шао?-Бао!, “КУПИЛА МАМА КОНИКА”

Гурт з Дніпра “Шао? Бао!” створив популярний наприкінці 1990-х мегахіт “Купила мама коника”. Сьогодні цей хіт набув статусу народної пісні: кожен другий з легкістю згадує продовження фрази про коня “без ноги”.

https://www.youtube.com/watch?v=dTZWhbqlSG4

1999  —  Воплі Відоплясова, “ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ”

1999-го виходить пісня “ВВ” “День народження”, яка стає свого роду візитівкою гурту. Успіху пісні дуже посприяв вдалий кліп, хлопці чудово виглядали в образах гарячих парубків.

2001  —  Океан Ельзи, “КВІТКА”

До 2001-го року гурт “Океан Ельзи” вже здобув чималу армію фанатів. Так, виходить альбом колективу “Модель”, у якому кожна композиція стала хітом: “911”, “Друг”, “Вставай”, “Коко Шанель”.

2002  —  Океан Ельзи, “ХОЛОДНО”

Трек “Холодно” – ще один із багатьох хітів “океанів”. Вийшов на четвертому студійному альбомі гурту “Суперсиметрія” 2003-го року. Самі музиканти називали цей трек “нестандартною композицією”. “Є пісні, для яких потрібно довго шукати той єдиний варіант виконання, що їм підходить. Так відбувалося з “Холодно”, – говорив про пісню Юрій Хусточка.

2004  —  Океан Ельзи, “ДЯКУЮ”

2004 рік став переламним для “Океану Ельзи”. Вакарчук дома у Львові написав пісню “Дякую”. 16 липня того ж року в Донецьку відбувся концерт “золотого” складу ОЕ.

2006  —  ТІК, “ОЛЕНІ”

Одна з найулюбленіших композицій українців – пісня вінницького гурту ТІК “Олені”. Усі знають історію про “небритих і неголених” тварин. Трек “Олені” був записаний спільно з групою “Ляпис Трубецкой”.

2009  —  Океан Ельзи, “Я ТАК ХОЧУ”

Іще однією улюбленою композицією українців у репертуарі гурту “Океан Ельзи” є “Я так хочу”. Пісня увійшла до сьомого альбому, який вийшов у 2010 році.

2010  —  Океан Ельзи, “НА ЛІНІЇ ВОГНЮ”

Ще один хіт “ОЕ” “На лінії вогню” побачив світ 2010-го року. Композиція увійшла до сьомого студійного альбому колективу “Dolce Vita”.

Якщо Ви знаєте ліпші відео (ліпші посилання) на Ютуб, то давайте мені — поміняю.

Print Friendly, PDF & Email