Уникальний 40-томник украинских сказок нужно сделать объектом наследия, зафиксированным ЮНЕСКО.

By vedavrat

Унікальний 40-томник українських казок може стати об’єктом ЮНЕСКО

Унікальну збірку із семи тисяч українських казок уклали на Буковині. Їх майже 40 років збирав по віддалених селах упорядник, уже покійний Микола Зінчук. Записаного фольклору вистачило на 40 томів. Тепер багатотомник українських казок претендує на номінацію ЮНЕСКО.

Це унікальна праця, аналогів якої немає ані в Україні, ані у світі. У збірку ввійшли тисячі казок Буковини, Закарпаття, Бойківщини, Полтавщини, Кіровоградщини. Незадовго до смерті 86-літній Микола Зінчук підписав до друку останні п’ять томів «Українських народних казок».

Казки записані оригінальною мовою оповідачів кожного регіону, у них збережено стиль розповіді і місцеві діалекти. Збірка містить тлумачення «особливих слів».

Під час презентації 40-томника й виникла ідея подати видання на номінацію «Об’єкт нематеріальної спадщини ЮНЕСКО». Тепер казки потрібно перекласти англійською, французькою та німецькою мовами. За словами Дарини Туз, допомогу з перекладом готові надати викладачі та студенти Дрогобицького педагогічного інституту.

Print Friendly, PDF & Email